Europa kan i en globaliserad värld, hävdar Leif Johansson

Kanske inte så många av oss var på på allerten på julafton så att vi noterade intervjun med Leif Johansson i Svenska Dagbladet. Nu när helgerna är bakom oss finns det all anledning att ta en ingående titt på intervjun. Den är intresseväckande och viktig. Visar att Sverige och Europa har god möjligheter att klara sig i den globala konkurrensen.

I intervjun framhåller Leif Johansson att industrin håller på att flytta åter till Europa. Men inte på det sättet att den gamla massproduktionen återvänder från Indien eller Kina. Det är en mer automatiserad produktion som följer, samtidigt som kostnadsfördelarna med med produktion i utvecklingsländerna minskar. Tjänstedelen blir också allt större i det som säljs. Här hänvisar Leif Johansson till Ericsson, där hälften är tjänster. Mycket mer om återindustrialiseringen i Europa och USA finner Du i tidigare blogginlägg

Leif Johansson tror väl knappast själv på tomten, men ser Bryssel som en viktig knutpunkt när julklappslistan formas, som publicerades på julafton. Avgörande för Sverige, liksom för alla Europas länder, är att det inre marknaden utvecklas. Våra egna hemmamarknader är för små och det måste bli lättare att handla och verka över gränserna. “The Single Market” är högst upp på Jultomte-listan. Annars kan vi inte konkurrera mot USA eller Kina.

Vem är det som skapar reglerna? frågar Leif Johansson. Det är politikerna. Därför är det politikerna som har störst ansvar för att Europa – och Sverige – klarar sig i den globala konkurrensen, säger Leif Johansson med emfas. När han uttalar sig sittande i IVA:s pampiga bibliotek för SvD. Han säger: “Huvudansvaret ligger på politikerna, inte på företagen.”

Det är ord riktade till Fredrik Reinfeldt, Stefan Löfven och Anders Borg.

Leif Johansson är starkt förknippad med Volvo, där han var VD fram till och med 2011. Nu ordförande i Ericsson. AstraZeneca och för Europas Industriledare, ERT, samt Preses (ordförande) för IVA.

Till sist vill jag ge ett konkret exempel oå att Sverige kan konkurrera, som väl alla noterat, men kanske inte vet så mycket om: Saab Gripens framgångar, nu i Brasilen. Den nya versionen Gripen E slår alla andra flygplan om pris prestanda räknas. En mer oberoende källa finns här. En jämförelse mellan Gripen och huvudkonkurrenten, franska Rafale.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Europa kan i en globaliserad värld, hävdar Leif Johansson

  1. Kul att läsa. Har trott länge att Gripen är konkurrenskraftig så fort inga politiska hänsyn tas.
    Gott nytt år
    Ove

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.